Bygga hus
Beskriv hur du tänkte när du började – inspiration?
Innan jag skulle börja skissa mitt hus kollade jag runt på hemsidor som hemnet, bovision och blocket för att få inspiration. Vår tekniklärare visade oss olika ritningar hur arkitekter ritade hus. Vi tittade också på klipp från Youtube som var väldigt lärorika.
Ritningarbete
När jag hade kollat runt och fått massor av idéer, jag började att skissa hur mitt hus skulle se ut. Ritningarna skulle vara på alla sidor av huset. Efter ritningarna var färdiga skulle man skapa huset i 3D. Vi fick då använda oss av ett program som heter Sketchup. Med Sketchup kan man skapa 3D-modeller. Du kan också inreda alla rummen med olika möbler. Sketchup är ett suveränt program för att skapa modeller av byggnader ,hus och andra strukturer. Det går snabbt och när man väl kommer in i det vill man fortsätta att bygga hela tiden.
När jag skulle börja med ritningen visste jag hur mitt hus skulle se ut. Det tog mig några lektioner men jag blev inte helt nöjd. Jag gjorde några små ändringar på huset. Ett av de var höjden, fönstren och dörrarna. Efter alla ändringar blev jag klar. Min ritning var i skala 1:100. När jag sedan hade gjort klart huset i Sketchup skulle man bygga det på riktigt av papper och andra material. Då bytte jag skala till 1:50 eftersom jag ville ha mitt hus lite större.





Modellarbetet – vilka problem uppstod? Hur löste du dem? Skulle du gjort annorlunda om du fick göra om arbetet? Vad är viktigt att tänka på vid arbetet med en modell enligt dig?
Jag fick börja om på mitt hus flera gånger eftersom det var borta. Jag använde papp rör, kartong och papper. Som golv använde jag kartong. Jag klippte också ut små bruna remsor och klistrade på det så det såg ut som träpaneler. Jag ritade upp alla väggar på en kartong och klippte ut de. Jag skärde ut fönstren och dörrarna. Till detta använde jag mig av kartongkniv. Till fönster använde jag tunt plast som jag klistrade. På väggarna använde jag tapet som vi hade över här hemma så det tyckte jag var bra. När jag skulle sätta upp väggarna använde jag mig av limpistol och det gick hur bra som helst. När jag sedan fortsatte hemma hade jag tyvärr ingen limpistol så jag fick använda mig av vanligt lim. Eftersom limmet torkade så länge var det svårt för mig att sätta upp väggarna. Väggarna blev inte så raka. Därför bytte jag till tejp. Tejp är bra men det syns och det blev inte lika fint. Men jag var tvungen att sätta upp väggarna så jag hade inget val. Som möbler använde jag lite olika material. Till säng använde jag godis paket. Sedan använde jag mycket lego bitar eftersom jag har rätt så många. Att använda legobitar tycker jag var bra eftersom det inte tog så lång tid att bygga möbler. Jag hann inte att inreda varenda rum. Nästa gång ifall jag ska göra ett hus hade jag utan tvekan köpt en limpistol. Eftersom mitt hus var borta hann jag inte att göra ett lika bra arbete som vanligt. Jag brukar vara väldigt noggrann men tiden räckte inte till.
Materialval i verkligheten – vilka material ska ditt hus byggas med om huset skulle byggas på riktigt? Varför väljer du dessa material? Jämför olika material utifrån hållbart perspektiv. Tänk natur och miljö…
Eftersom mitt pappershus har tegel på utsidan så måste jag använda mig av tegel. Om man vill bygga ett hållbart hus ska man bygga i tegel. Men nu tänker man på ekonomin också. Ska man använda billigare material eller är det bättre att betala mer? Allt beror vilken ekonomi man har. Här kan vi låtsats att jag har tillräckligt med pengar för att välja mellan olika material.
Vi kan börja med att lägga en husgrund eller fundament som det heter. Detta är en del av byggnaden som står mot markytan. Naturligtvis finns det olika husgrunder. En av dem är krypgrund. Detta kan byggas på lite olika sätt men bygger alla på att en luftficka bildas mellan marken och bjälklaget. Luftfickan kan antingen vara ventilerad eller inte. Eftersom huset kan lätt orsaka fuktskador är det bättre att det ska innehålla ventilationer. Men jag kommer att välja gjuten platta. Ifall marken är relativt plan är gjuten platta perfekt. Man använder sig av betong. Betong består av cement, fyllmaterial (sten o grus) och vatten. Detta är ett bra sätt att bygga hus på eftersom plattan förhindrar radonet från att komma in i huset. Radon är en färglös och luktlös ädelgas. Det tar också tid innan betongplattan stelnar. Det tar cirka 1 vecka och då kan du gå på plattan. Så man får ha tålamod och vänta tills det har stelnat. Priset för detta i Skåne är 1 800 kr/kvm. Eftersom att mitt hus är 120 kvm så blir priset 216 000 kr.
Tegel består av bränd lera. Det bräns i cirka tre timmar i en temperatur mellan 800-1200 grader. Det som är nackdelen med tegel är att den måste brännas. Så det är energiåtgången som är teglets miljömässiga nackdel. Det som är bra med tegel är att det inte ger upphov till några emissioner (gaser), men också dess motståndskraft mot fukt och frost. För att göra detta miljövänligt kan man antingen använda återvunnet tegel eller mindre energikrävande lågbrända teglet. Jag själv hade inte valt återvunnet tegel till ett sånt stort hus. Jag hade kunnat använda det till andra mindre saker man ska bygga men inte till stora hus. För material håller inte hur länge som helst. Jag hade föredragit de mindre energikrävande lågbrända tegel. Fördelen att bygga ett tegelhus istället för trä är att mögelproblemen är mindre. Eftersom tegelhus är lufttätta har den god värmeekonomi. Värmeförlusten är liten. Ett tegelhus är också mer hållbart och påverkas mindre av väder och vind än ett trähus. På sommaren är det svalt och på vintern håller det värmen. Men om bestämmer sig att bygga sitt hus med tegel måste man tänka på det att det är dyrare material än trä.
Sedan får man använda murbruk som håller samma tegelstenarna. Det är en blanding av sand och cement. Sedan får man isolera. Med lättbetong eller lättklinker. Så här kan det se ut.

Tegel är det klassiska materialet för tak. Det är väldigt hållbart. Den enda nackdelen är den höga energiåtgången vid framställning. Jag tänker också ha solpaneler. Det omvandlar solenergi till elektricitet.
Dörrar isolerar mot värme, kyla, ljud och fukt. Om du vill ha en miljövänlig dörr så ska du välja trä. Fönster ska jag också välja av trä och ha 3-glasfönster. Hemma hos mig har jag 2-glasfönster och den har en dålig värmeisoleringsförmåga. Därför tänker jag använda mig av 3-glasfönster. Fönstret ska vara av trä eftersom det är ett naturligt material. Fönstren brukar vara fyllda med gas så fönstret minskar förlust av värme.
Att bygga trähus är billigare att bygga än ett stenhus. Det är också det vanligaste alternativet, det beror på att det också är ett enkelt material att jobba med. Att bygga ett hus av trä är miljövänligare eftersom träets kol bevarar koldioxiden. Sedan kan man återvinna träet och använda det som blir till elkraft. Till isolering kan man använda sig av cellulosafiber. Der är ett isoleringsmaterial gjort av cellulosafiber som produceras från tidningspapper i en optimal återvinningsprocess
Hur får huset vatten – avlopp – renhållning – sophantering – el – värme.
Eftersom jag har solpaneler tänker jag använda mig av den elen. Men det kommer inte producera så mycket el så det räcker inte därför får jag använda mig av vanlig el också.
Vattnet ska komma från en sjö som renas i vattenkraftverket. Under marken finns det långa rör från vattenkraftverket som leder fram vattnet till huset. Avloppsvattnet kommer rinna ner i avloppsrör som är nergrävd i marken. Sedan ser pumpstationer till så vattnet får fart och kommer till avloppsreningsverket.
Vad bör en byggmästare tänka på vid husbyggnad?
Först måste han kolla igenom ritningen och se vilken skala den är i. Han ska se vilka material som ska användas till vilka delar. Eftersom jag har solpaneler måste huset vara vänt mot solen. När han isolerar ska det vara bra gjort så inte luft kommer in. Han ska använda sig av bra material. Det han måste göra är väll bara att gå ut efter ritningen.
Arkitektur i andra länder
I Varma länder måste man bygga hus av de material man har nära sig. Vi kan ta Afrika tillexempel. Där byggs hus av lera. Det har de som väggar och golv. Taket brukar vara av gräs. Man använder husen bara till att sova och att skydda sig när det är varm, när det regnar och mot vilda djur. Människorna kan inte bygga hus av nånting annat eftersom de har inte andra material. De i stan har pengar och kan köpa dyra material och bygga stora hållbara hus.
Jag tycker att detta var ett svårt arbete. Miljö är en krånglig fråga. Några saker kan vara miljövänliga till viss del osv. Detta med miljö kan man diskutera hur länge som helst. Jag har lärt mig väldigt mycket om olika material. Vilka fördelar och nackdelar det finns. Jag har fördjupt mig med detta att bygga hus och har kollat närmare på materialen som används när ett hus ska byggas. Jag har tagit med det viktigaste och har fått förståelse.
Nästa gång jag skulle bygga ett hus skulle jag använda mig av limpistol istället för vanligt lim. Jag skulle använda mig av lite tjockare kartong så väggarna blir mer stabila. Jag använde mig av tapet som jag hade över hemma så det tyckte jag var bra.
Jag använde mig an många hemsidor. Men här är några av de.
http://ekohus.nu/ekobygg-ekologiska-miljovanliga-byggmaterial/
http://www.icell.nu/cellulosa-isolering-miljo.aspx
Checka gärna in min lärares blogg. http://johansteknik.blogspot.se/